Wyposażeni w wiedzę i umiejętności
6 listopada w Rydułtowskim Centrum Kultury odbyło się podsumowanie projektu „Aktywni żyją dłużej – nie bądź bierny!”, czyli kursów pierwszej pomocy przedmedycznej
RYDUŁTOWY - Głównym założeniem kursów pierwszej pomocy było to, by uczestnicy przyswoili nie tylko teorię, ale przede wszystkim praktykę. Mam cichą nadzieję, że nigdy nie będą mieli okazji do wykorzystania zdobytych umiejętności, ale też myślę, że jeśli ich pomoc kiedykolwiek będzie komuś potrzebna, to jej udzielą - powiedział koordynator kursów, Waldemar Wollny.
W zajęciach wzięło ponad 60 osób. Najmłodszy uczestnik miał 15 lat, najstarsza - 74. Kursy odbywały się w rydułtowskim Gimnazjum nr 1, a prowadzili je Weronika Kałuża, instruktorka pierwszej pomocy przedlekarskiej PCK oraz Mariusz Cichoń, ratownik medyczny. Podczas gali wieńczącej projekt kursanci odebrali certyfikaty potwierdzające udział.
Projekt był finansowany ze środków Funduszu Inicjatyw Obywatelskich 2013, a organizowało go stowarzyszenie Moje Miasto i Miejski Klubu HDK PCK w Rydułtowach.
(mas)