Zdrowie: Idealna sylwetka w każdym wieku
Poradnik
Upływający czas coraz bardziej daje się we znaki. Wygląd już nie ten, kondycja pozostawia wiele do życzenia, a w szafach pojawiają się coraz większe rozmiary ubrań. Ale wcale nie musi tak być! Odpowiednia dla wieku dieta pozwoli cieszyć się dobrym samopoczuciem i kondycją nawet do późnej starości.
Pamiętajmy, że wraz z wiekiem zmienia się też nasz organizm i zachodzące w nim procesy. Spada tempo podstawowej przemiany materii, a więc zapotrzebowanie na energię. Obniża się ilość hormonów płciowych, co skutkuje także spadkiem serotoniny uważanej za hormon sytości. To wywołuje zwiększony apetyt.
Po meno- i andropauzie najszybciej tyjemy w okolicach brzucha i – co bardzo niebezpieczne! – dochodzi do zwiększenia ilości tłuszczu trzewnego, czyli wewnątrz jamy brzusznej – mówi pani Patrycja Szewczyk-Nagietowicz, specjalista dietetyki w NZOZ „Medicator”. Problem ten dotyka nawet osób, które zwykle były szczupłe. Rośnie ryzyko chorób układu krążenia i cukrzycy. Na szczęście, wcale tak nie musi być. Wiele zależy od nas samych i naszych nawyków żywieniowych.
Podstawą jest regularność. -– W każdym wieku powinniśmy spożywać 5-6 posiłków w ciągu dnia, w regularnych 3-4-godzinnych odstępach czasowych. Odpowiednio zbilansowaną dietę powinniśmy połączyć z regularną aktywnością ruchową, gdyż jedno bez drugiego nie przynosi oczekiwanego efektu. Ponadto systematyczny ruch wpływa korzystnie nie tylko na samą sylwetkę, ale także zmniejsza przykre dolegliwości związane z przekwitaniem, poprawia pamięć i jakość snu.
Wraz z upływem lat, zmienia się także zapotrzebowanie na dane składniki. I tak, gdy przekroczymy wiek 30 lat, zadbajmy o zwiększone ilości cynku, który korzystnie wpłynie na stan naszej skóry, włosów i paznokci. Znajdziemy go m.in. w mięsie zwierząt, rybach, ostrygach, jajach, ziarnach zbóż, orzechach. Po 40-tce powinniśmy natomiast zwrócić uwagę na większe ilości antyutleniaczy (czyli witamin A, C i E), które spowalniają procesy starzenia oraz zapobiegają chorobom serca i nowotworom. Znajdziemy je w owocach i warzywach (witamina C), olejach, pełnoziarnistych zbożach, warzywach liściastych (witamina E), produktach mlecznych, wątrobie, żółtkach jaj, warzywach i owocach (witamina A). Dostarczmy też więcej wapnia (który dobrze działa na układ kostny i zapobiega osteoporozie) i błonnika (poprawi perystaltykę jelit, zmniejszając problemy z zaparciami). W wieku 60+ spada przyswajalność witamin i dlatego powinniśmy zdecydowanie zwiększyć ich ilość w diecie.
Ograniczmy spożycie węglowodanów prostych, czyli słodyczy, które podnoszą poziom cukru we krwi. W ich miejsce polecam „zdrowe” przekąski, jak na przykład warzywa, owoce świeże i suszone, pestki dyni, nasiona słonecznika, orzechy – namawia p. Patrycja.
Więcej wskazówek na www.centrumdietetyki.com.pl