Polsko-czeskie grillowanie
MARKLOWICE, WODZISŁAW
Trzy drużyny mieszane: uczniowie Gimnazjum w Marklowicach, ZSE w Wodzisławiu i ZS w Stonavie rywalizowały między sobą próbując sił w grillowaniu.
Każdy zespół musiał przygotować dwa zestawy: mięsny i wegetariański, które podlegały ocenie jurorów. Drużyny miały do dyspozycji zakupione produkty mięsne oraz bogaty zestaw owoców i warzyw. Zadanie nie było łatwe, ale wszyscy znakomicie sobie poradzili. Zwycięzcy zachwycili niecodziennym podaniem krupnioka i ziemniaków zapiekanych z grzybkami. Jurorzy, na czele których stał Remigiusz Rączka po długiej dyskusji wybrali zespół pierwszy reprezentowany przez Szymona Eliasa i Wiktorię Polak z marklowickiego gimnazjum, Błażeja Kubicę i Krzysztofa Winklera z ZSE oraz 3 Czechów. Wszyscy uczestnicy otrzymali nagrody w formie pojemników z przyprawami lub młynki do pieprzu (nagrody pocieszenia). Organizatorkami działania były Bożena Szlufik , Agnieszka Marczykowska i Judyta Lamża. Konkursowe grillowanie odbyło się jeszcze w kwietniu w wodzisławskim „ekonomiku”. - Chcieliśmy zainteresować gimnazjalistów zawodem kucharza - mówi Remigiusz Rączka, kucharz, nauczyciel w Zespole Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu. Czesi grillowaniem interesują się nie mniej niż Polacy. Podobnie jak my na ruszty kładą głównie mięsa i kiełbasy, ale też warzywa.
(tora)