Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 21 (706) Data wydania: 27.05.14

Wiosenne smaki i dekoracje

W Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach zapachniało wiosną. 14 maja odbyły się dwa konkursy: dekoracji stołów w wiosennej aranżacji oraz wiosenny konkurs kulinarny.

RYDUŁTOWY Pierwszy z konkursów polegał na przygotowaniu dekoracji stołów dla 4 osób. W szranki stanęły 4 dwuosobowe drużyny. Każda z nich miała własny pomysł na wiosenną aranżację. Magdalena Szymura i Daria Ulbrych postawiły na soczystą zieleń i różowe tulipany. Zaczęły od ułożenia białego, eleganckiego obrusu, który dobrze esksponował przygotowane elementy dekoracji. - Oczywiście zwracałyśmy uwagę, żeby równo zwisał ze wszystkich stron - podkreślają 3-klasistki. Z kolei Dominika Liszka i Patrycja Kuśka zdecydowały się na akcenty w postaci nie tylko świeżych kwiatów, ale i owoców. - W pierwszej kolejności zwracałyśmy uwagę, żeby wszystko było czyste i schludne. Do tego jak najwięcej natury. Mamy kompozycje z kamyczków, bratków, bzu, owoców - wyliczają uczennice.

Jury oceniało przede wszystkim estetykę, kreatywność, odpowiedni dobór bielizny i zastawy stołowej. Sprawdzało, czy dekoracje zostały przygotowane zgodnie z obowiązującymi zasadami. - Szczególnie rygorystycznie podchodziłem do klas starszych, które mają większe doświadczenie i powinny znać zasady podawania, odległości między talerzami, kieliszkami czy sztućcami. To detale, które rzutują na całość - podkreśla Piotr Borecki ze Stowarzyszenia Kelnerów Polskich.

W tym samym czasie w nowej pracowni gastronomicznej trwał konkurs kulinarny. Cztery drużyny miały za zadanie przygotować potrawy na słodko i na słono. - Tematyka jest bardzo ogólna, dotyczy wiosennych wariacji, więc uczniowie mają dużą dowolność i mogą wykorzystać swoją inwencję twórczą. Prócz smaku potraw oceniamy m.in. ich estetykę, organizację stanowiska pracy, zachowanie przepisów BHP czy zgodność z tematem - mówi Alicja Pawliczek, nauczycielka przedmiotów gastronomicznych. 

Drużyna w składzie Angelika Paulus i Krzysztof Firut zaproponowała piersi z kurczaka z pomidorami koktajlowymi i bazylia, a do tego młode ziemniaki i dip z suszonych pomidorów. Jako deser mus truskawkowo-morelowy. - Zmiksowaliśmy truskawki. Drugą warstwą są morele zmiksowane z bananami. Całość serwujemy w kieliszkach. Na górze ułożyliśmy herbatniki i kostki cukru nasączone spirytusem, które podpala się przed podaniem - tłumaczą uczestnicy.

(mas)