Na wstępie
Tomasz Raudner, Redaktor naczelny Nowin Wodzisławskich
Drodzy Czytelnicy, to ostatnie wydanie „Nowin Wodzisławskich” w roku 2015. W tym miejscu dziękuję Wam za całe naręcza życzeń, które trafiają do naszej redakcji. Swoje życzenia zostawię na koniec tego tekstu.
Niedawno widziałem w internecie poruszającą reklamę niemieckich sklepów, w której starszy pan szykował się do spędzenia samotnych świąt. W telefonie odsłuchiwał życzenia dzieci, wnuków połączone z wymówką, że niestety nie będą w stanie go odwiedzić. Dziadek wpadł więc na przewrotny pomysł i rozesłał im swoje nekrologi. Wszyscy w płacz i jak jeden mąż stawili się u swojego taty. Wchodzą i patrzą: pięknie zastawiony stół i ojciec wychodzący do nich ze słowami: „W jaki inny sposób mógłbym sprawić, abyście byli tu wszyscy razem? ” Zobaczcie, polecam - wystarczy na youtube.pl wpisać „wzruszająca reklama świąteczna”. Filmik koresponduje ze wstrząsającym moim zdaniem tekstem Adriana Czarnoty „Choinkowe babcie, czyli kiedy chory przeszkadza w domu”. Czytałem i wzdrygnąłem się, że do takich sytuacji dochodzi. Dlatego życzę Wam wszystkim i sobie również, aby przeżyć te święta w takiej atmosferze, by podobne historie nie stały się nigdy naszym udziałem.