Robert Sowa gotował w Ekonomiku
WODZISŁAW ŚLĄSKI
Znany z telewizji i radia szef kuchni Robert Sowa przeprowadził warsztaty kulinarne dla uczniów klas gastronomicznych w Zespole Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl. Pomogła firma „Prymat”, której Robert Sowa jest ambasadorem. Przy okazji uczniowie otrzymali nowe, ufundowane przez firmę, fartuchy, a szkoła wzbogaciła się o zestawy przypraw. Uczniowie przygotowywali oryginalne dania (np. tatar z łososia podany na pumperniklu z emulsją z chrzanu wasabi, zupę hiszpańską z kiełbasą chorizo, warzywami i kolendrą oraz orientalną pierś z kaczki na makaronie ryżowym z kapustą pak choi, słodkim sosem sojowym i prażonymi ziarnami sezamu). Odbyły się też eliminacje do konkursu „Kulinarny Talent 2017”, którego pomysłodawcą jest Robert Sowa. Zadaniem uczniów Pauliny Matloch, Klaudii Kiełkowskiej, Tomasz Rzazonki, Dominiki Rupik i Kacpra Luleczko – było przygotowanie dwóch porcji dania głównego z wykorzystaniem obowiązkowych składników, takich jak cała kaczka, wątróbka drobiowa, topinambur, pomarańcze i zestaw przypraw. Wygrała Klaudia Kiełkowska, drugie miejsce zajął Kacper Luleczko, a trzecie – Paulina Matloch i Tomasz Rzazonka. Wszyscy dostali nagrody, a zwyciężczyni dodatkowo otrzymała zaproszenie na finał dziewiątej edycji konkursu podczas XXI Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro 2017 w Warszawie.
(tora)