Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 48 (889) Data wydania: 28.11.17
Czytaj e-gazetę

Przygotowały idealne dania z kaszy

Wodzisławski Ekonomik zdominował „IX Beskidzki konkurs młodych kucharzy” w Cieszynie

WODZISŁAW ŚL. W Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie odbyła się kolejna edycja konkursu dla młodych kucharzy. Do rywalizacji przystąpili uczniowie szkół ponadgimnazjalnych o profilu gastronomicznym, wśród nich znalazły się też reprezentantki Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim.

Zadaniem uczestników konkursu było sporządzenie czterech porcji dania głównego z kasz z polskich upraw. W Cieszynie przy kuchennych stołach i piecach rywalizowało czternaścioro uczniów ze szkół południowej Polski i szkoły z Czeskiego Cieszyna. Każdy z młodych kucharzy miał dziewięćdziesiąt minut na przygotowanie dania. Gotowe potrawy były oceniane przez komisję techniczną i degustacyjną. Sędziami było grono profesjonalnych kucharzy, członków Beskidzkiego Klubu Kulinarnego, z jego prezesem Jackiem Dutką na czele.

Na ocenę pracy młodych kucharzy składało się przede wszystkim: przygotowanie stanowiska i higiena pracy, wykorzystanie kaszy, prawidłowość wykonania potraw oraz limit czasu. Jury degustacyjne oceniało: smak, dobór składników oraz wygląd i aranżację potrawy.

W konkursie startowały dwie uczennice z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim. Karolina Bogocz przygotowała: pierś z kaczki, kaszotto z kaszy pęczak i boczniaków, pieczonego karmelizowanego buraka, gąbkę kalafiorową, boczniaki na maśle, puree z marchewki, sos winny, chips z jarmużu. Z kolei Klaudia Kiełkowska zaprezentowała: pierś z perliczki, polentę, kaszę gryczaną paloną na sypko, chałwę z kaszy gryczanej niepalonej, puree z dyni, sos z zielonego pieprzu, chips z sera emilgrana, piankę tymiankową.

Swoją potrawą Klaudia znacznie wyprzedziła pozostałych rywali. Warto podkreślić, że to już drugie zwycięstwo tej uczennicy w tym konkursie. W 2015 r. również wywalczyła I miejsce, a 2016 r. otrzymała specjalne wyróżnienie członków Beskidzkiego Klubu Kulinarnego. Ponadto wiosną tego roku uzyskała tytuł „Kulinarnego Talentu 2017 r.” w autorskim konkursie mistrza kulinarnego Roberta Sowy. Z kolei dla Karoliny był to pierwszy konkurs gastronomiczny rangi wojewódzkiej. Przed Klaudią w tym roku szkolnym bardzo intensywny i ważny czas: egzaminy zawodowe, potem matura w maju. Karolina ma gastronomiczne i szkolne priorytety. Uczestniczki z wodzisławskiego „Ekonomika” przygotowywała nauczycielka przedmiotów gastronomicznych Judyta Lamża.

– Z tego miejsca serdeczne dziękuję mojej wychowawczyni Judycie Lamży za poświęcony czas i dobre słowo skierowane dla mnie, oraz moim rodzicom i najbliższym, którzy zawsze we mnie wierzą i podtrzymują na duchu. Jestem bardzo wdzięczna restauracji InoWino z Rybnika za wypożyczenie talerzy które pomogły w tak pięknej aranżacji na talerzu. Dziękuje również mojemu koledze po fachu Maćkowi Mrozkowi, który zawsze służy mi zawsze dobrą radą, pomocą i zawsze znajdzie dla mnie swój cenny czas - mówi Klaudia Kiełkowska. (red.)