Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 14 (907) Data wydania: 03.04.18
Czytaj e-gazetę

Dominacja Ekonomika potwierdzona

Złoto, srebro i trzykrotnie brąz zdobyli uczniowie wodzisławskiego Zespołu Szkół Ekonomicznych podczas prestiżowego Międzynarodowego Konkursu Gastronomicznego w Kromĕřižu w Czechach.

WODZISŁAW ŚL. Do rywalizacji finałowej konkursu Gastro Kromĕřiž Cup 2018, który odbywał się w dniach 22-23 marca, stanęło prawie stu kucharzy z Czech, Słowacji, Włoch, Portugalii i Polski, startujących w 6 kategoriach: „kucharz junior”, „kucharz senior”, „cukiernik junior”, „cukiernik senior”, „barista” i „sommelier”.

W tym roku zadanie konkursowe dla kucharzy polegało na samodzielnym przygotowaniu 4 porcji dania z karkówki wieprzowej z wykorzystaniem dwóch różnych metod obróbki termicznej. Na wykonanie zadania – włącznie z dekoracją – uczestnicy mieli 45 minut. Każde danie – prócz mięsa – musiało zawierać dodatki skrobiowe, witaminowe, sos i dekoracje. Surowce nie mogły być wcześniej poddane obróbce technologicznej oprócz mycia i ważenia, a każdy uczestnik musiał wykorzystać do obróbki piec konwekcyjno-parowy, hold-o-mat oraz most grzewczy. Brązowe medale zdobyli Patrycja Mandera oraz Łukasz Skowron. Kacper Luleczko, niedawny zdobywca Kulinarnego Pucharu Śląska Szkół Gastronomicznych (wspólnie z Klaudią Kiełkowską), do swojej kolekcji medali dołączył z kolei upragnione złoto.

Na tym sukcesy szkoły się nie zakończyły. Po raz pierwszy wodzisławski Ekonomik wystartował w kategorii „cukiernik junior”, w którym dwie uczennice klasy II technikum żywienia i usług gastronomicznych rywalizowały w pieczeniu i dekoracji babeczek (tzw. „Cup Cakes”) o tematyce „Tak mija czas”. Zadanie konkursowe polegało na wypieku w ciągu 25 minut 6 sztuk muffin wraz z nadzieniem, a następnie sporządzeniu kremu i dekoracji w obowiązującym temacie, gdzie również do dyspozycji uczniowie mieli tylko 25 minut. Korzystać mogli z pieca cukierniczego, lodówki, robotów kuchennych i swoich przyborów cukierniczych. Karolina Waler zdobyła brązowy medal za wykonanie smakowitych waniliowych muffin z nadzieniem z czekolady kawowej i kremu kawowego wraz z dekoracją w tematyce „Ognistych Zegarów”, a Beata Glinka otrzymała srebro za podanie czekoladowych muffin z nadzieniem kokosowym i kremem koniakowym, dekorując je „Ewolucją” kwiatową marcepanowych goździków.

Młodych medalistów przygotowywał nauczyciel przedmiotów gastronomicznych Krzysztof Zielonka. (red.)