Dominacja Ekonomika potwierdzona
Złoto, srebro i trzykrotnie brąz zdobyli uczniowie wodzisławskiego Zespołu Szkół Ekonomicznych podczas prestiżowego Międzynarodowego Konkursu Gastronomicznego w Kromĕřižu w Czechach.
WODZISŁAW ŚL. Do rywalizacji finałowej konkursu Gastro Kromĕřiž Cup 2018, który odbywał się w dniach 22-23 marca, stanęło prawie stu kucharzy z Czech, Słowacji, Włoch, Portugalii i Polski, startujących w 6 kategoriach: „kucharz junior”, „kucharz senior”, „cukiernik junior”, „cukiernik senior”, „barista” i „sommelier”.
W tym roku zadanie konkursowe dla kucharzy polegało na samodzielnym przygotowaniu 4 porcji dania z karkówki wieprzowej z wykorzystaniem dwóch różnych metod obróbki termicznej. Na wykonanie zadania – włącznie z dekoracją – uczestnicy mieli 45 minut. Każde danie – prócz mięsa – musiało zawierać dodatki skrobiowe, witaminowe, sos i dekoracje. Surowce nie mogły być wcześniej poddane obróbce technologicznej oprócz mycia i ważenia, a każdy uczestnik musiał wykorzystać do obróbki piec konwekcyjno-parowy, hold-o-mat oraz most grzewczy. Brązowe medale zdobyli Patrycja Mandera oraz Łukasz Skowron. Kacper Luleczko, niedawny zdobywca Kulinarnego Pucharu Śląska Szkół Gastronomicznych (wspólnie z Klaudią Kiełkowską), do swojej kolekcji medali dołączył z kolei upragnione złoto.
Na tym sukcesy szkoły się nie zakończyły. Po raz pierwszy wodzisławski Ekonomik wystartował w kategorii „cukiernik junior”, w którym dwie uczennice klasy II technikum żywienia i usług gastronomicznych rywalizowały w pieczeniu i dekoracji babeczek (tzw. „Cup Cakes”) o tematyce „Tak mija czas”. Zadanie konkursowe polegało na wypieku w ciągu 25 minut 6 sztuk muffin wraz z nadzieniem, a następnie sporządzeniu kremu i dekoracji w obowiązującym temacie, gdzie również do dyspozycji uczniowie mieli tylko 25 minut. Korzystać mogli z pieca cukierniczego, lodówki, robotów kuchennych i swoich przyborów cukierniczych. Karolina Waler zdobyła brązowy medal za wykonanie smakowitych waniliowych muffin z nadzieniem z czekolady kawowej i kremu kawowego wraz z dekoracją w tematyce „Ognistych Zegarów”, a Beata Glinka otrzymała srebro za podanie czekoladowych muffin z nadzieniem kokosowym i kremem koniakowym, dekorując je „Ewolucją” kwiatową marcepanowych goździków.
Młodych medalistów przygotowywał nauczyciel przedmiotów gastronomicznych Krzysztof Zielonka. (red.)