Radni zajmą się smogiem?
Radni chcą powołać gremium, które zajmie się problemem smogu na rynku
WODZISŁAW ŚL. Podczas listopadowego posiedzenia komisji promocji, sportu i rekreacji wodzisławskiej rady rozmawiano o rozwoju miejskiej starówki, której problemem jest m.in. zanieczyszczone powietrze. Efektem dyskusji był wniosek radnych o powołanie zespołu do sprawy likwidacji smogu w ścisłym centrum miasta.
W trakcie grudniowego posiedzenia radni zapoznali się z odpowiedzią urzędu na wystosowany wniosek. Jak w nim czytamy, aby formalnie powołać taki zespół magistrat, musi znać jego zadania i cele. "Prosimy o podanie składu osób, jakie komisja widziałaby w pracach tego gremium zarówno ze strony radnych jak również osób innych jednostek i instytucji" – napisała w piśmie naczelnik wydziału ochrony środowiska Justyna Zagola.
– Czytam tę odpowiedź i nie wiem, o co w niej chodzi – przyznał nieco zirytowany treścią pisma radny Mariusz Blazy. Dodał, że wystarczyło odsłuchać nagranie z komisji i wówczas w pełnym zakresie byłoby wiadomo, jaka była w tym zakresie intencja radnych. – Niezrozumiałe dla mnie jest pytanie, czym miałby się zespół zająć. Oczywiste jest, że tym o co komisja wnosi, czyli likwidacją smogu w centrum miasta – zauważył.
W obronie Justyny Zagoly stanął radny Łukasz Chrząszcz. – Pani naczelnik jest nowa (stanowisko objęła w grudniu minionego roku – przyp. red.). Być może jeszcze nie wie, że urząd nie do końca liczy się z naszymi opiniami i zdaniem – mówił. Przypomniał, że radni już w 2019 r. wnosili o powołanie zespołu do sprawy likwidacji smogu. Wówczas pomysł został przez magistrat odrzucony. – Odbieram udzieloną odpowiedź pozytywnie. Życzyłbym sobie właśnie takich działań, że urząd pyta radnych, kto np. w podobnych zespołach miałby brać udział – powiedział Chrząszcz. Po tych słowach radny Blazy próbował się zreflektować. – Być może źle to zabrzmiało. Nie mam pretensji do pani naczelnik, bo faktycznie jest nową osobą na stanowisku naczelnika – mówił. Podkreślił jednak, że komisja sprecyzowała i skierowała konkretny wniosek, dlatego mimo wszystko oczekuje ponownej odpowiedzi, tym razem – precyzyjniejszej.(juk)