Wielkanocne smaki Natalii
Kilinarne receptury na wielkanocne smakołyki uczestniczki Masterchef Junior
RYDUŁTOWY Natalia Biernacka uczestniczka 6 edycji Masterchef Junior zdradziła nam kilka swoich rodzinnych sekretów kulinarnych dotyczących świąt Wielkiej Nocy, oraz podała rodzinne receptury na wielkanocne przysmaki!
Wielkanoc kojarzy mi się ze smakiem pysznego barszczu, zapachem wędzonych kiełbas, szynek oraz smakiem mazurka. Mięso wędzi mój tata z wujkiem i co roku wychodzi miękkie i soczyste. A ja z mamusią siedzimy w kuchni i gotujemy między innymi barszcz, sernik czy babkę wielkanocną i mazurek, których nie może zabraknąć. Wszystko to przygotowujemy wspólnie ja, mama tata i brat, bo w końcu Wielkanoc to święta rodzinne. Praca w kuchni wygląda tak że jedna osoba już ubija ciasto a następna przygotowuje kolejne składniki. Gdy pracuje się zespołowo, to jest wtedy przyjemnie, bo można porozmawiać o wielu rzeczach, a także szybciej mija czas. Przedstawię Państwu dwa przepisy, bez których w naszym domu nie wyobrażam sobie świąt to jest barszcz i mazurek. Przepis na barszcz pochodzi z rodzinnych stron mojego dziadka, który przyjechał na Śląsk ze wschodu Polski.
Wyjątkowy barszcz
Podstawą barszczu wielkanocnego są wędzonki i buraki z chrzanem. Buraki pieczemy najpierw w piekarniku (zawinięte folię aluminiową) około 1,5 – 2 godziny zależy od wielkości.
Następnie studzimy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do utartych buraków dodajemy chrzan (o połowę mniej niż buraków) wszystko razem jeszcze blendujemy i odstawiamy do lodówki, aby smaki się dobrze przegryzły.
W wielką sobotę zaczynamy gotować barszcz – wędzonki i włoszczyznę gotujemy przez ok. 3 godziny na wolnym ogniu. Potem wyciągamy wszystko kroimy i wkładamy z powrotem do wywaru. Do całości dodajemy wcześniej przygotowane buraki z chrzanem. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, jak również chrzanem. Na koniec gotujemy kilka jajek na twardo i wkładamy do barszczu. Mmm pychotka! Taki barszcz najlepiej smakuje następnego dnia.
Mazurek cygański
U nas ulubionym mazurkiem jest ten o nazwie mazurek cygański z bakaliami. Składniki na ciasto:
- 300 g mąki
- 150 g masła
- 100 g cukru
- 3 żółtka ugotowane na twardo
- skórka z 1 cytryny
Polewa
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 1 żółtko
- 1 jajko
- cukier z wanilią
- sok z 1 cytryny
- 50 g zmielonych migdałów
Ponadto potrzebujemy
- 1 słoik kwaśnego dżemu
- 750 g bakalii – warto zrobić mieszankę rodzynek, moreli, śliwek, fig, żurawiny, skórki z pomarańczy (według uznania)
Wykonanie ciasta
Żółtka zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, dodać mąkę i masło – wszystko razem posiekać. Następnie dodać cukier i skórkę z cytryny – zagnieść ciasto i odłożyć do lodówki na ok 30 minut. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę i zapiec w piekarniku przez 10 minut w temp. 200°C.
Wykonanie polewy
Jajko z żółtkiem i cukrem ubić na puszystą masę i dodać roztopione masło, sok z cytryny i ubić. Na koniec dodać migdały i wymieszać.
Wypiek
Podpieczone ciasto posmarować kwaśną marmoladą (u nas zawsze jest to dżem porzeczkowy własnej roboty). Na to wyłożyć bakalie – nie wyrównywać. Całość polać polewą maślaną i piec przez 30 minut w temp. 180°C. Po upieczeniu wystudzić i udekorować czekoladą i płatkami migdałów.