Kącik ZUS
Beata Kopczyńska regionalny rzecznik prasowy ZUS w województwie śląskim
Czy wniosek o świadczenie interwencyjne (RSI) może złożyć przedsiębiorca, który nie figuruje w ZUS, bo jest jednocześnie rolnikiem ubezpieczonym w KRUS?
Świadczenie przeznaczone jest dla przedsiębiorców, którzy prowadzą działalność gospodarczą w rozumieniu przepisów ustawy Prawo przedsiębiorców. Oznacza to, że nie zawęża pomocy tylko do płatników składek ZUS. Jeżeli rolnik prowadzi działalność gospodarczą, a więc jest wpisany do odpowiedniej ewidencji działalności gospodarczej (CEIDG/KRS), może złożyć wniosek o świadczenie interwencyjne RSI, nawet jeśli nie figuruje w ZUS.
Od listopada ruszają wakacje składkowe. W mojej działalności liczba osób pracujących jest zmienna, zależnie od zleceń. Chciałbym wiedzieć na jaki dzień będzie weryfikowany limit osób zgłoszonych do ubezpieczenia społecznego lub zdrowotnego?
Limit ubezpieczonych zgłoszonych do ubezpieczeń dotyczy miesiąca kalendarzowego poprzedzającego miesiąc złożenia wniosku. Przykładowo, aby skorzystać z wakacji składkowych w grudniu, wniosek musi być złożony w listopadzie. Zatem badanie stanu zgłoszeń do ubezpieczeń dotyczy października.
Mam kilka niezapłaconych składek w ZUS. Nie ukrywam, że ten rok jest dla mnie bardzo ciężki biznesowo. Wakacje składkowe to duża ulga dla mnie, zwłaszcza pod koniec roku, kiedy wiele rzeczy zbiega się na koniec roku. W związku z tym moje pytanie - czy płatnik, który ma zadłużenie w ZUS, może skorzystać z wakacji składkowych?
Tak, może skorzystać. Płatnik, który ma zaległości w opłacaniu składek, może skorzystać z wakacji składkowych. Stan rozliczeń nie ma wpływu na możliwość skorzystania z tej ulgi.
Jak liczyć liczbę zatrudnionych w spółkach cywilnych? Chodzi mi o wakacje składkowe. Czy w przypadku wspólników spółek cywilnych do liczby ubezpieczonych wliczamy osoby ubezpieczone zgłoszone na koncie spółki?
Płatnik może skorzystać z wakacji składkowych, jeżeli m.in. w miesiącu kalendarzowym poprzedzającym miesiąc złożenia wniosku miał zgłoszonych do ubezpieczeń emerytalnego, rentowych i wypadkowego lub ubezpieczenia zdrowotnego nie więcej niż 10 ubezpieczonych. Użyty w ustawie zwrot „miał zgłoszonych” wskazuje wprost na faktyczne zgłoszenie ubezpieczonych do ZUS przez płatnika wnioskującego o zwolnienie od pierwszego do ostatniego dnia miesiąca kalendarzowego poprzedzającego miesiąc złożenia wniosku. Czyli muszą to być ubezpieczeni zewidencjonowani na koncie danego płatnika.
Jeżeli wniosek o wakacje składkowe składa wspólnik spółki cywilnej, to do limitu ubezpieczonych należy wliczyć jedynie ubezpieczonych zgłoszonych na jego osobistym koncie płatnika. W przypadku wspólników spółek cywilnych do liczby ubezpieczonych nie będą wliczane osoby ubezpieczone, które są zgłoszone na koncie spółki cywilnej jako płatnika.