Kierunek: Tajwan
Zawodniczka sekcji RMKS Rybnik została powołana w skład pływackiej Kadry Naro-dowej Osób Niesłyszących.
Uczennica II klasy Zespołu Szkół Ogólnokształcących Mistrzostwa Sportowego w Raciborzu Sabina Skrzypiec została powołana w skład pływackiej Kadry Narodowej Osób Niesłyszących. Kadra liczy aktualnie sześć osób. Pięć uzyska po sezonie letnim kwalifikacje na Mistrzostwa Świata w Tajwanie. W kadrze obok Sabiny znajduje się Artur Pióro, Karolina i Aleksandra Szumigaj, Monika Nowak oraz Karolina Wawrzyniak. 17-letnia pływaczka przygotowuje się starannie pod okiem Marii Gawliczek do walki o Tajwan. - Dla mnie to ważny okres, ponieważ staram się zakwalifikować do reprezentacji Polski na Mistrzostwa Świata. Mam nadzieję, że uzyskam awans.
Sabina mieszka na stałe w w Czerwionce-Leszczynach, obecnie uczy się w SMS-ie, mieszka w internacie szkoły. Po przebytej chorobie w czwartym roku życia jest osobą niedosłyszącą. - Pływaniem zainteresował mnie tata, który chodził ze mną na basen. Z czasem pływanie stałą się moją pasją. Pod koniec szkoły podstawowej zostałam przyjęta do sekcji pływackiej RMKS Rybnik - mówi Sabina. Jej rozwojem sportowym zajmowali się trenerzy Rafał Tymusz i Mirosław Kubis. Pływaczka poprawiała rekordy życiowe stając m.in. na podium za 100 m stylem dowolnym Mityngu Pływackiego Szkół Gimnazjalnych Miasta Rybnika i Powiatu Rybnickiego. Startuje często w różnych zawodach, ale co ważne stale poprawia swoje wyniki sportowe. 21-22 kwietnia w Łukowie odbędą się Międzynarodowe Mistrzostwa Polski Niesłyszących. Bedą one główną eliminacją na światowy championat. Sabina reprezentuje barwy RMKS Rybnik i „Hetmana" Łuków.
Niezwyle skromna i sympatyczna uczennica ZSOMS ma przed sobą ważny cel. Znając jej ambicje, należy wierzyć w powodzenie realizacji zadań.
(MiR)