Jak blisko z Nowin na Maroko
Słyszymy różne opinie o naszej dzielnicy, ale mieszka tu wielu fantastycznych ludzi, którzy mają dobre pomysły i dużo zapału – przekonuje Jadwiga Lenort, przewodnicząca rady dzielnicy.
Co roku organizujemy spotkania integracyjne, uczestniczymy w korowodzie dzielnic, mamy Klub Seniora, współpracujemy z MDK-iem, Bushido, przedszkolami i szkołami. Wszystko po to, by mieszkańcy Maroka – Nowin czuli się związani z tym miejscem – dodaje Lech Kuźniak, przewodniczący Zarządu Dzielnicy Maroko – Nowiny. Od trzech lat tutaj działa także Stowarzyszenie Przyjaciół Dzielnicy Maroko – Nowiny „Moja dzielnica – tu żyję, tu mieszkam”.
Spacer kronikarza
Wszystkie dzielnicowe przedsięwzięcia są skrupulatnie opisywane w kronice. Tam też można zobaczyć, jak zmienia się dzielnica. Pełniąca funkcję kronikarza, Jadwiga Lenort, regularnie uwiecznia na zdjęciach poszczególne fragmenty Maroka – Nowin. – Nazwałam ten cykl zdjęć: spacerkiem po dzielnicy. Staram się wybierać fotografie, które pokazują jak różnorodna to okolica – mówi Lenort. Kronika przypomina również, że obecna nazwa Maroko – Nowiny została uchwalona w 1999 roku. Wcześniej był to: Rybnik – Zachód – Nowiny.
Dwa wieżowce, dwa domki
Również w tym samym roku ogłoszono wśród uczniów konkurs na projekt herbu – loga dzielnicy. Wygrała praca Artura Kozłowskiego, ucznia SP 31. Jednak okazało się, że jego projekt nie spełniał norm heraldyki. – Zwróciliśmy się do Zbigniewa Solarskiego, który pomógł nam opracować nowy herb – opowiada Kuźniak. I tak od 2001 Maroko – Nowiny mają swój znak. Na niebieskim tle widnieją dwa wieżowce oraz dwa małe domki. W środku znajduje się kotewka, co jest nawiązaniem do rybnickiego herbu. – Domy i kotewka układają się na kształt liter: M i N jak Maroko i Nowiny – opisuje Lenort.
Nowiny, moja dzielnica
Kolejnym krokiem w budowaniu tożsamości mieszkańców dzielnicy było stworzenie hymnu. Autorką słów i muzyki jest Ilona Kargul, dyrektor Śląskiego Centrum Muzycznego „Muzyka i Ruch”. – Niestety hymn jest śpiewany głównie podczas dorocznych spotkań integracyjnych, odbywających się pod hasłem: „Moja dzielnica – tu żyję, tu mieszkam” – przyznaje Lenort. Być może już niedługo hymnu będzie mógł nauczyć się każdy, kto zajrzy na stronę internetową www.rdmn.rybnik.pl , która wciąż się rozbudowuje. Jej autorzy mają nadzieję, że z czasem stanie się ona kolejnym miejscem integrującym mieszkańców dzielnicy.
(bea)