Vincent nie czułby się tu samotny
Wyniki były już znane wcześniej. Jednak zgodnie z tradycją konkursu, oficjalne ich ogłoszenie oraz wręczenie nagród odbyło się w ostatnim dniu wystawy najlepszych prac, którą można było oglądać w Klubie Energetyka.
Jury nie miało łatwego zadania. W tym roku na konkurs nadesłano 179 prac stworzonych przez 52 autorów z całego kraju oraz jednego z zagranicy – i to z Syberii.
Jurorzy postanowili zakwalifikować do wystawy ponad sto dzieł. W okolicznościowym katalogu zamieścili także te oto słowa: „Konkurs obejmuje różne dyscypliny (malarstwo, rysunek, tkanina, rzeźba) i skupia zarówno artystów profesjonalnych jak i artystów – amatorów, oraz studentów Wyższych Szkół Artystycznych. Różnorodność ta podnosi atrakcyjność konkursu i pokazuje, że w sztuce przygotowanie profesjonalne często może być zrównoważone pasją i naturalnym talentem”. Talentem i profesjonalnym przygotowaniem może pochwalić się Michalina Wawrzyczek, która zdobyła pierwszą nagrodę w kategorii: malarstwo. Rybniczanka jest studentką III roku na ASP w Katowicach. Choć jej specjalizacja to grafika warsztatowa, na konkurs wysłała prace malarskie. – Sądzę, że malarstwo i grafika mają dużo wspólnego. U mnie obie te dziedziny często przenikają się. Prezentowane na konkursie obrazy powstały na podstawie projektów graficznych – opowiada młoda artystka. Zwycięski cykl prac nosi tytuł „Pejzaż”. – Pejzaż bywa mi bliższy jako temat prac, niż na przykład człowiek. Choć nie mogę powiedzieć, że pejzaż jest tym co mnie najbardziej inspiruje – zdradza autorka. Rybniczanka była nominowana do Grand Prix tegorocznego Biennale Grafiki Studenckiej w Poznaniu. Choć nie zdobyła głównej nagrody, znalazła się wśród młodych twórców zakwalifikowanych do wystawy. Także na konkursie im. Vincenta van Gogha wygrała już w ubiegłym roku w kategorii grafika. O swojej pasji mówi z śmiechem: – Zawsze lubiłam rysować, już jak byłam małą dziewczynką. Uczestnicy finisażu obejrzeli także performance w wykonaniu grupy „Moloch” z Wodzisławia Śląskiego.
Ponad czterdzieści prac laureatów prawie wszystkich edycji konkursu można oglądać od 28 listopada na jubileuszowej wystawie „15 lat Ogólnopolskiego Konkursu Sztuki im. Vincenta van Gogha” w Muzeum Śląskim w Katowicach.
(bea)