Kocham cię jak...
Irlandzki Wieczór Sztuk w Chwałowicach.
Pierwszy po sylwestrze Wieczór Sztuk miał za temat przewodni Irlandię. W chwałowickim Domu Kultury Zieloną Wyspą najpierw zabrzmiało. Wystąpił zespół DUAN (z irlandzkiego „wiersz”, „pieśń”). „Tradycyjna muzyka irlandzka to z jednej strony sztuka, do której podchodzimy z szacunkiem i uwagą, a z drugiej strony zjawisko, które daje nam ogromną radość, satysfakcję, oderwanie od codzienności” – czytamy na stronie zespołu.
Po kilku utworach otwarto wystawę fotograficzną Krzysztofa Millera „Moja Irlandia”. – Miejsce to przede wszystkim ludzie, którzy je tworzą. Gdy znalazłem się tam, oszalałem! Zaczynałem pracę o czwartej nad ranem, wracałem wieczorem, tak późno, na ile pozwalało światło. Te prace to taka moja pierwsza impresja, pierwszy look, który połechtał moje serce – zdradza Miller.
Gościem specjalnym wieczoru sztuk była Pauline Byrne, która przyjechała z wystawą „The best of Poland”. – Do Polski przyjechałam po raz pierwszy 10 lat temu. Wtedy właśnie zaczęłam malować te inspirujące krajobrazy. Natura jest tutaj nieco inna niż ta, w której się wychowałam – zdradzała swoją fascynację naszym krajem irlandzka malarka.
(kris)