Zawsze po zielonej stronie mocy
Ewa Podolska z Kamienia, dziennikarka radia TOK FM, otrzymała nagrodę w konkursie „Klimat dla klimatu”.
Ewa Podolska z pewnością nie należy do ludzi pokornych. W Kamieniu nieraz dała się poznać jako ekolog wojujący, który potrafi poruszyć niebo i ziemię w obronie przyrody. Niedawno pochodząca z Rybnika dziennikarka radiowa otrzymała nagrodę (wyróżnienie) za swoje audycje na temat zmian i ochrony klimatu. Konkurs pod nazwą „Klimat dla klimatu” zorganizowała Koalicja Klimatyczna. – Jesienią zrobiłam cykl audycji, w sumie było ich 13 – wspomina Ewa Podolska. – W nagrodzonym programie wystąpił minister środowiska, prof. Maciej Nowicki. Była to audycja na żywo z udziałem słuchaczy – dodaje. Dziennikarka była także korespondentem z Konferencji Klimatycznej ONZ w Poznaniu. – To moja druga nagroda w dziedzinie przyrody – mówi o sobie. – W ubiegłym roku dostałam nagrodę Współodczuwania 2008 za zaangażowanie w obronę zwierząt. Przyznał mi ją klub Gaja – dodaje. Wcześniej docenione zostały także jej programy medyczne. Ewa Podolska otrzymała pierwszą nagrodę w konkursie o tytuł „Rzecznik chorych na raka”. Za programy naukowe była także nominowana do tytułu „Popularyzator nauki” w konkursie Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego. Konkurs Koalicji Klimatycznej wyłonił prace, które w sposób najbardziej rzetelny i interesujący przekazywały informacje na temat zmian i ochrony klimatu oraz roli i znaczenia Konferencji Klimatycznej ONZ – COP 14, która odbyła się w zeszłym roku w Polsce.
(izis)