Kulinarne dziedzictwo
4 kwietnia w Piecach w gminie Gaszowice odbyła się wystawa wielkanocna „Nasze kulinarne dziedzictwo.
W „Winiarni w Piecach” swe kulinarne prace przedstawiły koła gminne i zaproszone koło z Jejkowic. – Co roku spotykamy się przed świętami i przygotowujemy potrawy, takie powinno być zadanie kółek gospodyń, by dbać o dziedzictwo kulinarne – mówi Gabriela Oślizło z Koła Gospodyń Wiejskich w Piecach. Trudno wyliczyć ilu potraw mogli skosztować tego dnia przybyli mieszkańcy i zaproszeni goście. Zresztą wszystkie bardzo szybko znikały ze stołów. – Tradycje kulinarne są częścią naszej lokalnej kultury, o którą musimy dbać i pielęgnować – zwracał się do gości Andrzej Kowalczyk, wójt Gaszowic, dodając: – Zapraszam do kosztowania specjałów naszej lokalnej kuchni, oczywiście z rozsądnym umiarem.
(Łukasz Żyła)