Mamusie świętowały
We wszystkich miejscowościach regionu najlepsze życzenia płynęły do mam z okazji ich święta.
POWIAT. W okolicy 26 maja w wielu miejscowościach zorganizowane zostały mniej i bardziej uroczyste obchody Dnia Matki.
Najszybciej, bo już 21 maja świętowały gospodynie z KGW Dzimierz. Na spotkanie przyszło prawie 40 pań, które korzystając z okazji wybrały nową wiceprzewodniczącą stowarzyszenia. – Mam nadzieję, że takie spotkania staną się już tradycją – mówiła Małgorzata Surma, przewodnicząca KGW. Kolejną grupą, która świętowała Dzień Matki były panie z KGW Pstrążna. One obchodziły święto mam w poniedziałek 23 maja w gminnym budynku, gdzie mają obecnie swoje wyremontowane lokum. Na spotkaniu nie zabrakło smacznego obiadu, oraz ciast, a nowa sołtys Pstrążnej Małgorzata Dyakowska obdarowała wszystkie mamy bukiecikami kwiatów. Mamy ze Świerklan swoje święto mogły obchodzić w Gminnym Ośrodku Kultury i Rekreacji, gdzie zorganizowany został koncert „Wieczór z operetką i humorem” w wykonaniu Nairy Ayvazyan i Michała Musioła przy akompaniamencie Grażyny Griner. Podczas koncertu sala GOKiR wypełniła się po brzegi nie tylko przedstawicielkami płci pięknej, ale również mężczyznami. W sumie widowisko obejrzało około 170 osób. Podobny koncert jak co roku odbył się także w Ośrodku Kultury i Sportu w Gaszowicach. Najpiękniejsze utwory ze swojego repertuaru zaśpiewali muzycy z chóru Bel – Canto. Program artystyczny, w którym znalazły się tańce oraz utwory muzyczne, przygotowane przez uczniów Szkoły Podstawowej w Gaszowicach. Tradycyjnie już gwiazdą koncertu był zespół Singers, który zaśpiewał dla mam w pełnym składzie. Do najlepszych życzeń składanych wszystkim mamom z okazji ich święta dołącza się także nasza redakcja.
(ska)