Napad z bronią na bank w Rybniku przy Podmiejskiej
Policjanci szukają złodziei, którzy 13 czerwca kilka minut po godzinie 13.00 okradli bank DnB Nord w Rybniku. Bandyci sterroryzowali obsługę i uciekli z pieniędzmi.
W napadzie nikt nie został ranny, skończyło sie jedynie na strachu pracowników. – Mogę potwierdzić, że doszło do napadu rabunkowego w placówce banku przy ulicy Podmiejskiej w Rybniku. Na miejscu są policjanci, którzy ustalają dokładny przebieg zdarzenia. Mogę również potwierdzić, że podczas napadu nie ucierpiał nikt z pracowników banku. Dla dobra trwających czynności nie mogę udzielać bliższych informacji – mówi sierżant Bogusława Poloczek z Komendy Miejskiej Policji w Rybniku. Złodzieje wybrali niewielką placówkę położoną na skraju osiedla przy Elektrowni Rybnik. Jak ustaliliśmy, dwóch zamaskowanych mężczyzn w bluzach z kapturem wpadło do oddziału banku, żądając wydania gotówki. Grożąc przedmiotem przypominającym broń palną sterroryzowali obsługę banku. Pracownicy oddali napastnikom pieniądze. Bandyci zbiegli pieszo z placówki. Na miejsce ściągnięto przewodnika z psem. Policja szuka również samochodu na katowickich numerach rejestracyjnych, który widziany był w pobliżu ulicy Podmiejskiej i poruszał się z dużą szybkością. Jak się nieoficjalnie dowiedzieliśmy, sprawcy skradli od 30 do 60 tysięcy złotych. Trwa dokładne liczenie zrabowanych pieniędzy. To już drugi napad na bank w tym roku. 8 lutego nieznani sprawcy okradli placówkę banku przy ulicy Budowlanych. Wtedy również w biały dzień, około godziny 11.00 do banku weszli zamaskowani napastnicy. Po sterroryzowaniu obsługi udało im się zbiec z gotówką.
(acz),(ska)