Gospodynie nagrodzone za świąteczne wypieki
LYSKI, KOBYLA. 19 marca w Gminnym Ośrodku Kultury w Kobyli odbył się konkurs kulinarny na najlepsze wypieki i wyroby wielkanocne. Do konkursu zorganizowanego przez LGD Lyskor zaproszono organizacje z terenu dwóch gmin.
Dzięki dużej terytorialnej rozpiętości swoje potrawy zaprezentowało aż siedem kół gospodyń. Potrawy oceniało siedmioosobowe jury w składzie: Urszula Wiśniewska z ramienia LYSKOR, Jadwiga Gajewska reprezentująca Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Rybniku, Danuta Glenc z Kornowaca, Barbara Gembalczyk z Raszczyc, Anna Klimsza z Lysek oraz Aniela Czekała i Magłorzata Musiolik z Kornowaca. Komisja miała za zadanie wyłonienie zwycięzcy. Nagrodą główną był bon na 500 zł. Pozostałe uczestniczki również otrzymały nagrody pieniężne i sprzęt kuchenny. Po długich i trudnych naradach ogłoszono zwycięzców. Pierwsze miejsce zajęło KGW Łańce, drugie były gospodynie z Pstrążnej, a trzecie miejsce otrzymało KGW Rzuchów. Po wręczeniu nagród wszyscy goście mogli częstować się do woli przygotowanymi potrawami. Aby w brzuchu się lepiej układało na scenie GOK występowały ulubione w gminie i powiecie zespoły „Rzuchowianki”, „Kobylanki” i „Old Starsi”. Równolegle trwał kiermasz ozdób wielkanocnych lokalnych rękodzielników. – To pierwsza taka impreza na naszym terenie. Planujemy jej kontynuację w przyszłym roku – zapowiada szefowa LYSKORU, Helena Serafin. Cała impreza udała się dzięki dofinansowaniu z Unii Europejskiej.
(woj), (ska)