Nieobiektywnie: Wykorzystać potencjał
Komentarz Marka Pietrasa – Redaktora naczelnego Tygodnika Rybnickiego.
Miasto Rybnik rozdysponowało ponad 100 tys. zł dla uzdolnionych sportowców z naszego miasta. Nic tylko przyklasnąć. To kolejna forma wspierania sportu przez miejskie władze. Zastanawiam się tylko, czy nie warto byłoby przy okazji promować rybnickie sekcje. Mam na myśli zorganizowanie np. „Dnia Sportu”. Wtedy można by zaprosić szermierzy, bokserów, szachistów czy judoków, aby pokazali swój talent. Z większością rybnickich sekcji nie jeden raz współpracowałem i wiem, że potrafią przygotować fantastyczne pokazy. Dlaczego tego nie wykorzystać? Może dzięki temu, jakiś młody człowiek zamieni playstation na buty do uprawnia sportu.
Przy okazji warto byłoby się zastanowić, jak wyróżnić i nagrodzić utalentowanych rybniczan, którzy uprawiają sporty zespołowe. Wiem, że budżet nie jest z gumy, ale czym różni się utalentowany młody koszykarz, siatkarz od szermierza czy przedstawiciela sportów walki? Zależy nam przecież, żeby w rybnickich drużynach pojawiali się wychowankowie. Spróbujmy więc i ich docenić. Rybnicka Rada Sportu wraz z Komisją Oświaty, Kultury i Sportu na pewno znajdzie odpowiednią formę nominacji. Wszystko sprowadza się do dobrej woli, a tej nikomu nie powinno zabraknąć.