Kącik ZUS
Odpowiada Beata Kopczyńska, rzecznik prasowy O/ZUS w Rybniku.
Niedługo skończę naukę w szkole średniej i wybieram się na studia. Aktualnie pobieram rentę rodzinną po zmarłym tacie. Co muszę zrobić, jakie dokumenty donieść do ZUS, aby dalej otrzymywać to świadczenie?
Kasia z Rybnika
Do renty rodzinnej mają prawo dzieci własne, dzieci drugiego małżonka i dzieci przysposobione do ukończenia 16 lat, a po osiągnięciu tego wieku, pod warunkiem nauki w szkole, nie dłużej jednak niż do osiągniecia 25 roku życia. Uczniowie szkół ponadpodstawowych powinni przedłożyć w Zakładzie Ubezpieczeń Społecznych wniosek o dalszą wypłatę świadczenia wraz z zaświadczeniem ze szkoły potwierdzającym fakt kontynuowania nauki. Natomiast uczniom, którzy już ukończyli szkołę średnią i zostali przyjęci do szkoły wyższej renta rodzinna będzie nadal wypłacana ( także za okresy wakacyjne) pod warunkiem złożenia wniosku oraz zaświadczenia ze szkoły wyższej, bądź oświadczenia studenta potwierdzającego fakt przyjęcia na uczelnię. Renta rodzinna w tym przypadku wypłacana będzie warunkowo do dnia 31 października. W celu przedłużenia wypłaty renty po tym dniu, należy dostarczyć zaświadczenie z uczelni, potwierdzające fakt, że nauka w danym roku akademickim jest kontynuowana.
Pobieram rentę rodzinną. W lipcu tego roku kończę studia i mam obronę pracy magisterskiej. Od października rozpoczynam studia na kolejnym kierunku. W grudniu tego roku skończę 24 lata. Czy nadal będzie mi przysługiwała renta rodzinna?
Studentka
Renta rodzinna będzie wypłacana przez ZUS do miesiąca w którym nastąpi obrona pracy magisterskiej. W przypadku kontunuowania nauki od października, ZUS podejmie dalszą wypłatę renty rodzinnej ale tylko do ukończenia 25. roku życia i tylko na wniosek osoby zainteresowanej.
Moje dziecko urodziło się 15 listopada 2013 r. Czy mam prawo do urlopu ojcowskiego i jak długo?
Tak. Do urlopu ojcowskiego ma prawo każdy ojciec, który podlega ubezpieczeniu chorobowemu. Ubezpieczony ojciec wychowujący dziecko ma prawo do urlopu ojcowskiego w wymiarze 2 tygodni, nie dłużej jednak niż do ukończenia przez dziecko 12 miesięcy życia. Urlopu ojcowskiego udziela się na pisemny wniosek ojca, składany w terminie nie krótszym niż 7 dni przed rozpoczęciem korzystania z urlopu; pracodawca jest obowiązany uwzględnić taki wniosek. Ojciec wnioskuje jednorazowo o całe 14 dni lub o 7 dni. Urlop ojcowski może być wykorzystany również w czasie, gdy mama dziecka korzysta z podstawowego i dodatkowego urlopu macierzyńskiego, a także nowego urlopu rodzicielskiego.