Piknik pod znakiem lokalnych bohaterów
CZERNICA. Kolejna impreza i kolejny sukces na koncie Stowarzyszenia Działań Lokalnych „Spichlerz”. Takiej frekwencji, jak w czwartek 19 czerwca, nie było na żadnym poprzednim Pikniku Historycznym.
W tym roku nowością był I Czernicki Bieg Uliczny, którego trasa liczyła 8 kilometrów. W biegu wystartowało 102 zawodników w różnym wieku. Najstarszy był Kazimierz Łopatka z Piekar Śląskich, który bieganie uprawia od kilkunastu lat. – Zachęcam wszystkich do biegania dla zdrowia. Ja po sześćdziesiątce chorowałem, miałem nadwagę, a teraz lekarze mówią, że mam książkowe wyniki – powiedział 79-letni Kazimierz Łopatka. Za bieg uhonorowano także najmłodszego uczestnika, najszybszą rodzinę, najszybszego mieszkańca Czernicy, a także zdobywców trzech najlepszych czasów wśród kobiet i mężczyzn. Nagrody laureatom wręczył starosta rybnicki Damian Mrowiec. Bieg uliczny został zorganizowany w ramach inicjatywy Razem’89 promującej różnego rodzaju formy obywatelskich obchodów rocznicy wolnych wyborów roku 1989.
Spotkali bohaterów
Po ukończeniu biegu uczestnicy oraz mieszkańcy gminy Gaszowice i goście, wzięli udział w III Pikniku Historycznym. Z historią miejscowości tym razem pomagali zapoznać się lokalni bohaterowie. Każdy z gości imprezy mógł wziąć udział w grze terenowej, podczas której trzeba było przejść przez 13 stanowisk. Na nich czekali wolontariusze, którzy wcielali się w lokalnych bohaterów. Byli to sportowiec Karol Łukoszek, kompozytor Henryk Mikołaj Górecki, sołtys i strażak Juliusz Fojcik, nauczyciel i dyrektor szkoły Wit Doleżych, społecznik Henryk Francuz, powstaniec Franciszek Biskup, założycielka KGW Anna Błaszczok, pierwsza przewodnicząca KGW Gertruda Jeszka, proboszcz ks. Jan Kapołka, budowniczy kościoła ks. Paweł Miś, właściciel dworu w Łukowie Johannes Felbier, właściciel karczmy Brunon Słanina i baron Hugo von Roth. Podczas pikniku odbyło się również uczczenie 25. rocznicy Okrągłego Stołu. Najmłodsi uczestnicy wypuścili z tej okazji w niebo kilkadziesiąt balonów.
Pokazali talenty
Ważnym punktem programu pikniku był URWI’S SHOW, czyli konkurs młodych talentów, zorganizowany przez Stowarzyszenie URWI’S. Podczas konkursu uczestnicy zaprezentowali się w kategoriach: śpiew, taniec, gra na instrumencie, recytacja oraz kabaret. Jury miało trudny orzech do zgryzienia, bo młodzi artyści trzymali wysoki poziom. Ostatecznie udało się wyłonić zwycięzców w każdej kategorii, którzy otrzymali nagrody pieniężne, a wszyscy uczestnicy otrzymali dyplomy i upominki. III Piknik Historyczny zakończyły koncerty grup Zgraja, mOnly, Kablem Owinięci i Piter Pan.
Szymon Kamczyk