Ludzie postawili na młodość
Gaszowice. Tak jak w pierwszej turze, w drugiej największą liczbę głosów uzyskał Paweł Bugdol, 30-letni mieszkaniec Pieców, dotychczasowy radny powiatu i nauczyciel.
Z wygranej cieszą się również Jejkowice, bo zwolnione przez Pawła Bugdola miejsce w radzie powiatu zajmie Łukasz Norek. Będzie to pierwsza w historii sytuacja, że mieszkańcy Jejkowic będą mieli dwóch radnych powiatu.
Szymon Kamczyk: Czy wynik wyborów jest zaskoczeniem?
Paweł Bugdol: Szczerze mówiąc, jest dla mnie zaskoczeniem. Spodziewałem się zaciętego pojedynku, ponieważ znam Zbyszka, razem współpracowaliśmy w radzie powiatu, jest doświadczonym samorządowcem. Mieszkańcy obdarzyli mnie ogromnym zaufaniem i wiem, że nie mogę ich zawieść. Chciałbym podziękować wszystkim, którzy poszli na wybory i spełnili swój obywatelski obowiązek. Dziękuję tym, którzy mi zaufali i oddali na mnie głos, a tym, którzy dokonali innego wyboru, udowodnię swoją ciężką pracą, że będę dobrym wójtem.
Czy kampania wyborcza kosztowała dużo wysiłku?
Kampania była bardzo intensywna i kosztowała bardzo dużo wysiłku nie tylko mnie, ale wszystkich tych, którzy kandydowali do rady gminy. Jednomandatowe okręgi wyborcze sprawiły, że nikt nie mógł czuć się zwycięzcą przed wyborami. Rozmowa z mieszkańcami, chodzenie od domu do domu bardzo pomogły. Teraz nadchodzi czas, w którym będziemy wszyscy rozliczani z wcześniej złożonych obietnic. Mam nadzieję, że wspólnie z nową radą uda nam się wszystkie plany zrealizować tak, aby nie zawieść naszych mieszkańców.
Został pan wybrany na wiceprzewodniczącego rady powiatu. Co teraz z tym stanowiskiem?
Faktycznie podczas pierwszej sesji rady powiatu w Rybniku miałem zaszczyt zasiąść w prezydium tejże rady. Co teraz z tym stanowiskiem? Myślę, że na następnym posiedzeniu rada wybierze nowego wiceprzewodniczącego.
Jak będą wyglądać najbliższe tygodnie?
Zdaję sobie sprawę, że jest dużo rzeczy, z którymi będę musiał się jak najszybciej zapoznać. Zmiana pracy, otoczenia, nowe kompetencje, odpowiedzialność, z pewnością będą to tygodnie wytężonej pracy. Chciałbym jak najszybciej poznać się ze wszystkimi urzędnikami, znaleźć wspólny język i od razu wziąć się do ciężkiej i mam nadzieję, owocnej pracy.