Leśny mech
ciasto ze szpinakiem według KGW Dębieńsko
Do ciasta: 1 i 1/3 szklanki cukru, 4 całe jajka, skórka z cytryny, 1 szklanka oleju, 2 szklanki mąki krupczatki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 45 dag szpinaku (odmrozić i wycisnąć wodę)
Na krem: 300 ml. Kremówki, 1 cukier waniliowy, 2 śmietany FIX
Sposób przygotowania: Jajka zmiksować z cukrem. Dodawać na przemian mąkę i olej ciągle mieszając,a na koniec dodać odciśnięty szpinak i resztę składników. Piec w 180°C przez około 40 min. Z upieczonego i ostudzonego ciasta ściąć górę biszkoptu i pokruszyć. Wszystko ubić. Upieczony spód posmarować kremem, a górę posypać pokruszonym biszkoptem. Udekorować granatem lub czerwoną galaretką.