Z noworodkiem na czele
Roman Bizoń był jedynym kandydatem na przewodniczącego lubomskiej Rady. Głosowali na niego wszyscy radni. Roman Bizoń w poprzedniej kadencji był przewodniczącym komisji oświaty. Przejmując prowadzenie obrad od radnego-seniora Serafina Ździebko podziękował za wybór i deklarował, że postara się nie zawieść zaufania, którym go obdarzono.
– Jestem noworodkiem na tym stanowisku – zażartował. – Proszę mi wybaczyć gafy i podpowiedzieć co zrobić lepiej.
Na funkcję wiceprzewodniczącego Rady zgłoszono dwie kandydatury – Andrzeja Pawełka i Ireny Koczwary. Oboje są radnymi z Syryni.
– Nie mam nic przeciwko radnemu Pawełkowi – mówiła radna Gizela Bizoń zgłaszając konkurencyjną kandydaturę. – Ale ma on dużo obowiązków, co w poprzedniej zmuszało go do wcześniejszego opuszczania obrad przed końcem. Proponuję na wiceprzewodniczącą Irenę Koczwarę, która pełniła już tę funkcję w poprzedniej kadencji. Kobiety stanowią jedną trzecią rady i mam nadzieję, że poprą moją propozycję.
Jednak większość uzyskał Andrzej Pawełek – głosowało na niego 9 radnych, Irena Koczwara otrzymała 5 głosów. W programie sesji było sprawozdanie z pracy wójta, ale Czesław Burek zapowiedział, że przemówienie sprawozdawczo-programowe wygłosi na następnej sesji. Rada przystąpiła więc do wyboru przewodniczącego komisji rewizyjnej. Jedynym kandydatem był Łucjan Wendelberger i został wybrany na to stanowisko jednogłośnie. W skład tej komisji wybrani zostali ponadto: Andrzej Tanżyna, Krystyna Kuczera, Franciszek Adamczyk i Andrzej Godoj, który został jej wiceprzewodniczącym. Podczas pierwszej sesji wybrano składy wszystkich komisji Rady Gminy. Kierować ich pracą będą: komisja budżetu, finansów i gospodarki komunalnej – Andrzej Godoj – przewodniczący i Antoni Pawełek – wiceprzewodniczący, komisja oświaty, kultury, zdrowia, spraw socjalnych i porządku publicznego – Irena Koczwara – przewodnicząca i Gizela Bizoń – wiceprzewodnicząca, komisja gospodarki przestrzennej, rolnictwa i ochrony środowiska – Krystyna Kuczera – przewodnicząca i Łucjan Wendelberger – wiceprzewodniczący.
(jak)