Skąd miałem wiedzieć, że tutaj się płaci?
Na temat zasad poruszania się w ścisłym centrum miasta mówi się od 3 lat. Przedsiębiorcy narzekają na ograniczenia związane z zakazem ruchu na niektórych ulicach. Ich zdaniem brakuje także miejsc parkingowych. Teraz pojawiła się sprawa oznakowania stref płatnego parkowania. – Otrzymałem ze straży miejskiej wezwanie do zapłaty za rzekome wykroczenie. Okazało się, że chodzi o sprawę z sierpnia ubiegłego roku – mówi Aleksander Żabicki z Wodzisławia. Do centrum wjechał ul. Powstańców, gdzie znajduje się informacja o początku strefy płatnego parkowania. Dalej poruszał się ul. Średnią i ul. Minorytów. Tutaj się zatrzymał. Zaparkował auto. – Skąd miałem wiedzieć, że ta strefa nadal obowiązuje? Nie ma tam żadnej informacji, tablicy – mówi kierowca. – Nie zauważyłem parkomatu, który znajduje się na drugim końcu ulicy. Jest bałagan, a cierpią wodzisławscy kierowcy, nie mówiąc już o tych, którzy przyjeżdżają tutaj spoza miasta. Skąd oni mają wiedzieć, że na tej ulicy trzeba zapłacić za parkowanie? – dodaje Aleksander Żabicki. Interweniował w tej sprawie w komendzie straży miejskiej, a w ubiegłym tygodniu pojawił się na komisji rady miejskiej. O sprawie poinformował radnych oraz prezydenta.
Należy czytać tablice
Janusz Lipiński, komendant Straży Miejskiej w Wodzisławiu twierdzi, że informacja o strefie płatnego parkowania jest wystarczająca. – Jeśli kierowca wjeżdża w tę strefę, to opłata obowiązuje aż do czasu jej opuszczenia. Tablice informacyjne znajdują się przy wjeździe i przy wyjeździe ze strefy – odpowiada komendant Lipiński.
Nie chcemy miasteczka ruchu
Mieczysław Kieca, prezydent miasta wyjaśnia z kolei, że wybrano pomiędzy oznakowaniem strefy obszarowo i podziałem na ulice. – Uznaliśmy, że oznakowanie całego obszaru będzie odpowiednie. Stawianie tablic na każdej ulicy mogłoby spowodować utworzenie w centrum miasteczka ruchu z tablicami na każdym kroku. Nie o to chodzi – mówi prezydent. Dodaje, że organizacja ruchu w centrum będzie tematem kolejnych spotkań. Niebawem można spodziewać się korekty zasad poruszania się w tym rejonie miasta.
(raj)