Młodzieżowi mistrzowie patelni
Polsko-czeskie warsztaty kulinarne
MARKLOWICE, WODZISŁAW Polędwiczki w sosie grzybowym z pastą chimichurri i jogurtowo-owocowy deser – takie potrawy mieli do wykonania uczniowie, biorący udział w konkursie o tytuł „Złotej patelni 2014”. Spotkanie odbyło się w ubiegłym tygodniu, w restauracji znanego kucharza Remigiusza Rączki.
Warsztaty kulinarne pod hasłem: „Mistrz kuchni i juniorzy” były pierwszą częścią projektu „Europa – nasz dom”, przygotowanego przez gimnazjum w Marklowicach, we współpracy z Technikum Gastronomicznym (ZSE) w Wodzisławiu Śl. oraz zaprzyjaźnioną, czeską szkołą w Stonavie. Koordynatorkami działania są nauczycielki: Bożena Szlufik oraz Agnieszka Marczykowska.
- We wrześniu ubiegłego roku, kiedy zorganizowaliśmy w naszej szkole warsztaty kulinarne, było kiepsko z umiejętnościami uczniów – wspomina Halina Winkler, dyrektor gimnazjum w Marklowicach. - Zaczynaliśmy od podstaw: przygotowywania kanapek, obierania warzyw, robienia sałatek. Na zajęciach technicznych wprowadziliśmy cykl warsztatów kulinarnych dla wszystkich trzecioklasistów. I myślę, że dziś młodzież poradzi sobie z kulinarnym wyzwaniem.
O Złotą patelnię walczyły trzy mieszane drużyny, w skład których wchodzili uczniowie każdej ze szkół. Remigiusz Rączka zaprezentował im sposób przygotowania konkursowych potraw, po czym młodzi kucharze w ciągu półtorej godziny musieli je odwzorować. Liczyły się nie tylko smak potrawy, własna inwencja, ale i sposób podania oraz umiejętność pracy zespołowej.
Choć młodzież denerwowała się, czy sprosta zadaniu, wyszło bardzo dobrze. Wygrała drużyna, w skład której wchodzili: Martyna Pękała i Mateusz Rączka z Gimnazjum w Marklowicach oraz Mateusz Gomołka i Aleksander Przybylski z Technikum Gastronomicznego. Nagrodą był kosz słodyczy i słowa uznania mistrza Rączki.
(abs)