Kącik ZUS
Beata Kopczyńskaregionalny rzecznik prasowy ZUS w województwie śląskim.
Jestem w trakcie rozwodu z żoną. Ona nigdy nie pracowała, ja utrzymywałem cały dom. Czy to prawda, że moje składki na subkoncie, z mojej pracy, będą dzielone?
W odróżnieniu od środków zgromadzonych na indywidualnym koncie w ZUS środki z subkonta (tak jak środki z OFE) są dzielone w przypadku:
• rozwodu,
• unieważnienia małżeństwa,
• ustania wspólności majątkowej w czasie trwania małżeństwa albo umownego wyłączenia lub ograniczenia wspólności ustawowej między posiadaczem subkonta a jego współmałżonkiem,
• śmierci osoby, dla której prowadzimy subkonto w ZUS.
W przypadku rozwodu, unieważnienia małżeństwa lub ustania wspólności majątkowej:
• środki zgromadzone na subkoncie w ZUS, które przypadają byłemu współmałżonkowi w wyniku podziału majątku wspólnego małżonków, przekazujemy w ramach wypłaty transferowej na subkonto byłego współmałżonka (nie wypłacamy gotówki); wysokość wypłaty zależy od zapisów zawartych w dokumentach sądowych dotyczących podziału majątku wspólnego byłych współmałżonków.
Zawarłem umowę o dzieło z ogrodnikiem na uporządkowanie terenu zielonego i nasadzenia nowych roślin. Chodziło mi głównie, żeby mieć „podkładkę” na wypadek nie wywiązania się przez niego z zadania. Zaskoczyło mnie to, że taką umowę muszą zgłosić do ZUS, skoro od niej nie są odprowadzane żadne składki. Być może to chodzi o umowy zlecenia, nie o dzieło?
Niezależnie od tego, czy jest się przedsiębiorcą, czy osobą fizyczną i zawarło się umowę o dzieło, należy ją zgłosić w ZUS. Termin na zgłoszenie takiej umowy na formularzu RUD jest 7 dni od jej zawarcia. Formularz RUD możesz złożyć elektronicznie przez Platformę Usług Elektronicznych (PUE) ZUS. Jest on dostępny także w wersji do samodzielnego wypełnienia i wydruku. Taki formularz można przekazać do ZUS w wersji papierowej. W formularzu RUD podasz następujące dane: w bloku I - swoje dane, czyli zamawiającego wykonanie umowy o dzieło - dane identyfikacyjne oraz adresowe, w bloku II - dane wykonawcy umowy o dzieło - dane identyfikacyjne oraz adresowe osoby, z którą zawarłeś umowę o dzieło, w bloku III - informację o zawartych umowach o dzieło - daty zawarcia, daty wykonywania (od-do), przedmiot umowy oraz liczbę zawartych umów.
Obowiązek zgłaszania umów o dzieło nie dotyczy umów o dzieło, które:
• zawrzesz z własnym pracownikiem,
• będą wykonywane na rzecz własnego pracodawcy, ale są zawarte z innym podmiotem,
• zawrzesz z osobami prowadzącymi działalność gospodarczą na wykonanie przez nie usług, które wchodzą w zakres prowadzonej działalności.