PORADA TYGODNIA: Czy dieta na trądzik jest skuteczna?
Trądzik pospolity to choroba, która zwykle kojarzy się z okresem dojrzewania, kiedy to zmiany hormonalne dają o sobie znać w różny sposób. – Niestety, można zauważyć, że problem ten coraz częściej zaczyna dotykać również osoby długo po okresie pokwitania – informuje Barbara Herok, dietetyk kliniczny z poradni Dietikon. Jaki wpływ na taki stan rzeczy ma odpowiednie odżywianie?
– Na przestrzeni ostatnich lat badacze zauważyli, że w krajach wysoko rozwiniętych, gdzie dostęp do wysoko przetworzonej żywności jest znacznie łatwiejszy, ciągle wzrasta zachorowalność na trądzik w różnych grupach populacji – tłumaczy nasz ekspert i dodaje, że uważa się, iż żywność o wysokim indeksie glikemicznym, dostarczająca ogromnych ilości cukrów prostych i tłuszczy trans, znacznie podnosi glikemię poposiłkową, powodując nagły wzrost insuliny. – Ta z kolei daje początek całej kaskadzie zmian hormonalnych. Produkowane zaczynają być androgeny, odpowiedzialne za powstawanie zmian trądzikowych. Na dodatek, zahamowana zostaje produkcja białka, którego zadaniem jest wiązanie hormonów płciowych. I tak koło się zamyka. Powstaje zaskórnik, z jednoczesnym wydzielaniem łoju – wyjaśnia dietetyk kliniczny Barbara Herok. Jak się okazuje, odpowiednia dieta nie wyleczy trądziku, ale wspomoże jego długotrwałe leczenie. Dlatego nie można zapominać o produktach gruboziarnistych, warzywach, owocach i innych produktach dostarczających błonnika pokarmowego, który pomaga oczyszczać organizm z toksyn. – Jeżeli chodzi o mleko i nabiał, to nie udowodniono, by wpływały one na wystąpienie trądziku. Jednakże trzeba pamiętać, że produkty te powodują silną odpowiedź insulinową. Czekolada również znajduje się na liście produktów przeciwwskazanych, ze względu na dużą zawartość cukrów łatwo przyswajalnych, ale jednoznacznie nie udowodniono, by zaostrzała trądzik – twierdzi ekspert z poradni Dietikon. – Przy problemach z trądzikiem ważne jest, by w swojej diecie dostarczyć dodatkowych ilości witaminy A, witamin z grupy B, E oraz cynku, który wykazuje działanie lecznicze. Można go znaleźć w owocach morza, roślinach strączkowych, rybach, kaszach, słoneczniku. By ograniczyć stan zapalny, powinniśmy zadbać o równowagę kwasów omega-6 do omega–3 – podsumowuje Barbara Herok, dietetyk kliniczny z poradni Dietikon.