Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 49 (764) Data wydania: 05.12.06

Wigilia bez ryby

Święta bez karpia? Czy to możliwe? Ależ tak. Krzysztof Synowiec (na zdjęciu), który wspólnie ze swoją dziewczyną, Justyną, prowadzi w Rybniku bar wegetariański Masala, właśnie takie święta przygotowuje.

 – Oboje nie jemy mięsa, Justyna jest wegetarianką już od 12 lat, ja trochę krócej – mówi właściciel baru. Ich stół wigilijny będzie trochę wegetariański, a trochę tradycyjny, bo rodzice Justyny świąt bez karpia jednak sobie nie wyobrażają. – Będą też tradycyjne śląskie potrawy, jak moczka i makówki, których ja wcześniej nie znałem, bo pochodzę z Krakowa. My natomiast przygotujemy kilka dań indyjskich, już przez nas sprawdzonych. Myślę więc, że wszystkim przypadną do gustu – dodaje Krzysztof Synowiec. Zamiłowanie do kuchni indyjskiej wzięło się z zachwytu samymi Indiami, gdzie Krzysztof z Justyną spędzili trochę czasu. Będąc tam, nie można było nie spróbować indyjskich potraw. Teraz niektóre serwowane są w barze Masala.  Oczywiście, przepisy są nieco modyfikowane na potrzeby polskich klientów.

– Zawsze zachęcam, jeżeli nie do całkowitej rezygnacji z mięsa, to przynajmniej do urozmaicenia menu daniami wegetariańskimi, a jeszcze lepiej egzotycznymi. – Proponowałbym pierożki samosy z farszem warzywnym, przyprawione na ostro. Do tego można podać ryż lub kaszę i surówki. Następna propozycja to alu kofta, czyli kuleczki z białego sera, warzyw i przypraw, smażone w dużej ilości oleju. Do tego podajemy sos pomidorowy z imbirem i, oczywiście, surówki – mówi Krzysztof.

Obok tradycyjnych dań warto też podać na wigilijny stół kotlety sojowe zapiekane z serem. – Chodzi o takie zwykłe kotlety sojowe, dostępne w każdym dużym sklepie, które gotujemy w bulionie warzywnym z przyprawami. Żeby danie było bardziej wyszukane, dodajemy ser – wyjaśnia. Jeszcze inną propozycją są kotleciki ryżowo-warzywne, składające się z ryżu, przypraw, zielonej pietruszki, warzyw, jajka i sera. Wszystko miesza się razem i formuje  małej wielkości kotleciki, które trzeba usmażyć. Smacznego!

(mos)