Sonda - Co planujesz kupić pod choinkę i jaką sumę przeznaczysz na prezenty?
Józefa Kantek z Raciborza
Prezentów jeszcze nie kupiłam. Na razie chodzę, oglądam i uważam, że jest drogo. Liczę na to, że przed samymi świętami będą jeszcze jakieś większe promocje. Myślę, że przeciętna czteroosobowa rodzina wyda na przygotowanie świąt i prezenty ok 600 zł.
Zuzia i Grażyna Januszewskie z Raciborza
Chodzimy z całą rodziną po raciborskim rynku i z przykrością stwierdzamy, że nie ma tutaj co kupić. Niestety trzeba pojechać do większego miasta. Prezentów jeszcze nie mamy, bo na to jeszcze czas. Nie czujemy jeszcze świątecznego nastroju i uważamy, że przyszła do nas zachodnia moda na przedwczesne święta. Na prezenty i przygotowanie świąt wydamy ok. 500 zł na osobę.
Leszek Kozielski z Jejkowic
Te święta będą się zdecydowanie różniły od ubiegłorocznych, bo w najbliższym czasie nasza rodzina się powiększy. To najlepszy prezent jaki może być. W tym roku postawimy na praktyczne prezenty typu łóżeczko i wózek. Nigdy nie wydajemy zbyt dużo pieniędzy na świąteczne upominki, a z roku na rok jest wręcz coraz skromniej. Najważniejsza jest świąteczna atmosfera i rodzina.
Andrzej Muras z Rybnika
Nie ulegam przedświątecznej gorączce zakupów. Jestem rencistą, więc moje świąteczne wydatki utrzymują się raczej na tym samym poziomie. W mojej rodzinie nie kupujemy drogich prezentów, bo nie to jest najważniejsze. Liczy się sam gest i pamięć. Na same prezenty wydam w tym roku od stu do dwustu złotych. Jeszcze nie wiem, co dokładnie kupię. Muszę zrobić rozeznanie, na co najbliżsi mają ochotę.
Maria Czajkowska z Wodzisławia
Nie ulegam przedświątecznej gonitwie. Zwłaszcza, że teraz wszystko jest w sklepach. Jeść trzeba przecież cały rok, w święta jedynie modyfikuję jadłospis. Robię małe porcje świątecznych potraw tak, by nic się nie zmarnowało, bo często ludzie robią tyle jedzenia, że później muszą je wyrzucić. Prezenty świąteczne kupuję dużo wcześniej. Dzięki temu nie odczuwam wydatków w domowym budżecie. Są zawsze praktyczne, więc nie ma obaw, że będą bezużyteczne.
AC, j.sp, B.S.