Spod powiek
„Skala szarości codzienności” - pod takim tytułem została zorganizowana wystawa fotografii Katarzyny Gęborys w Wiejskim Ośrodku Kultury w Godowie. Zaprezentowano na niej bardzo oryginalne czarno-białe zdjęcia.
To pierwsza indywidualna wystawa młodziutkiej mieszkanki Skrzyszowa. Wcześniej swoje prace przedstawiała podczas Festiwalu Fotografii w Rybniku.
Ojciec kiedyś kupił mi aparat, wzięłam go na spacer do lasu i zaczęłam fotografować – opowiada Katarzyna Gęborys. Krzysztof Łapka, gdy zobaczył moje zdjęcia zaproponował mi udział w festiwalu w Rybniku a teraz pomógł zorganizować tę wystawę. Chciałam pokazać, że przedmioty, których używamy codzienne można przedstawić w bardzo piękny sposób, nawet maszynę do szycia czy ogryzek. Myślałam o tym, żeby swoje zdjęcia wystawić i teraz to się udało. Uczę w szkole średniej a myślę, że może w przyszłości rozwinę się w kierunku fotografii.
Katarzyna Gęborys jest uczennicą pierwszej klasy I LO w Wodzisławiu, ukończyła Gimnazjum w Skrzyszowie. Kolejne wystawy jej zdjęć odbędą się w Rybniku i w bibliotece na osiedlu XXX-lecia w Wodzisławiu. Otrzymała już propozycje członkostwa od klubów fotograficznych w Rybniku i Jastrzębiu.
(jak)