Plastycy pokazali swoje prace dyplomowe
WODZISŁAW ŚL. 26 kwietnia nastał wielki dzień dla maturzystów z wodzisławskiego Liceum Sztuk Plastycznych. Poza tym, że ukończyli oni szkołę średnią i otrzymali świadectwa, to zaprezentowali światu swoje prace dyplomowe. Uroczysty wernisaż odbył się w Pałacu Dietrichsteinów.
– Mamy dziś powody do świętowania – powiedziała na rozpoczęciu uroczystego wernisażu wicedyrektor Liceum Sztuk Plastycznych w Wodzisławiu Śląskim, Renata Szymanek. – Przede wszystkim to wystawa prac plastycznych uczniów naszego Liceum Sztuk Plastycznych. Uczniowie obronili dyplomy, zrobili to w naprawdę wspaniałym stylu. Dyplomy to zawsze moment niezwykle emocjonujący. To czas, kiedy pięcioletnia praca kończy się i możemy podziwiać jej efekty. Podczas samych dyplomów jestem bardzo zaskoczona tematami jakie wybierają nasi uczniowie, a w tym roku były to tematy od ilustracji, plakatów po identyfikację wizualną swoich firm, które mają w planach otwierać w przyszłości – firm związanych z modą, renowacją mebli, biżuterią. Pojawiły się prace inspirowane grami komputerowymi, osobiste opisujące doświadczenia naszych absolwentów, były także takie dyplomy podczas których pojawiły się inne emocje, ponieważ pojawił się piesek.
– Kiedyś ktoś mnie zapytał, co to jest to Liceum Plastyczne... Było to z takim przekąsem... No bo co oni tam robią? Malują, rzeźbią, rysują. Moi drodzy, odkąd jestem dyrektorem to sprowadzam ludzi na ziemię i to jest moja misja. Liceum Sztuk Plastycznych to szkoła o niebo trudniejsza niż Ogólniak. Nie macie żadnej taryfy ulgowej jeśli chodzi o przedmioty ogólnokształcące, a sami wiecie, ile tych przedmiotów artystycznych jeszcze jest – powiedział z kolei dyrektor placówki, Wojciech Komorek. – Żeby to wszystko pogodzić, trzeba być nie tylko dobrym uczniem, świetnym artystą, ale również bardzo dobrze zorganizowanym człowiekiem.
– Chcę serdecznie pogratulować tym, którzy dziś podwójnie świętują, a więc uczniom, którzy otrzymali świadectwo ukończenia szkoły i dyplomantom – tym, którzy pokażą nam dziś swoje dyplomowe prace. Pan dyrektor powiedział, że niełatwo jest być uczniem Liceum Sztuk Plastycznych. Rzeczywiście, ponieważ jak wiecie, dusza artystyczna się wyrywa do różnych rzeczy, a tu często trzeba przysiąść i oddać się edukacji z zakresu przedmiotów ogólnokształcących – powiedziała obecna na wernisażu Kornelia Newy, wicestarosta Powiatu Wodzisławskiego. – Życzę wam, abyście spełniali swoje marzenia nie ważne, jakie by one nie były. Życzę wam powodzenia na dalszej drodze.
Wernisaż nie był jedynym punktem wydarzenia. Wręczono także nagrody i wyróżnienia w konkursie plastycznym „Spacer po wyobraźni". Prace konkursowe były dostępne na wystawie prac dyplomowych uczniów LP.
AgaKa