Warsztaty kulinarne z Remigiuszem Rączką
- Podczas spotkania, sięgniemy do tradycyjnych, lecz zapomnianych już receptur kuchni śląskiej. Wykorzystamy sezonowe warzywa, zdrowe kiszonki, a na koniec osłodzimy wszystko fantastycznym śląskim deserem – zapowiadają organizatorzy spotkania.
![](https://cdn2.nowiny.pl/im/v1/events-900-widen/2020/11/12/8592_1605174415_66984300.webp)
Gminne Centrum Kultury w Nędzy zaprasza w sobotę 14 listopada o godz. 17.00 do udziału w warsztatach kulinarnych on-line z Remigiuszem Rączką. Transmisja na żywo ze spotkania w Górkach Śląskich dostępna będzie na facebooku GCK – kliknij TUTAJ. – Przyłączcie się, zadawajcie pytania, gotujcie z nami. Do miłego zobaczenia! – zachęcają w ośrodku.
Warsztaty realizowane są w ramach lokalnej inicjatywy stowarzyszenia Aktywne Górczanki pt. "Tutaj i na krańcach świata - poznaj zwyczaje, poznaj kulturę", która została zgłoszona do projektu "Przystanek Kulturalny Nędza". Przypomnijmy, że projekt Gminnego Centrum Kultury w Nędzy uzyskał dofinansowanie ze środków Narodowego Centrum Kultury w ramach programu "Dom Kultury + Inicjatywy Lokalne 2020."
Remigiusz Rączka: urodzony w Wodzisławiu Śląskim, w tradycyjnej śląskiej rodzinie. Prywatnie mąż i ojciec, a zawodowo kucharz i miłośnik kuchni śląskiej. Od 2008 roku prowadzi programy kulinarne, m.in. „Rączka gotuje” emitowany na TVP Katowice. W 2015 roku wydał swoją pierwszą książkę: Rączka gotuje na beztydziyń i świynta. Wiosną 2016 ukazała się jej druga część. Przez wiele lat prowadził audycje radiowe głównie w Radio Katowice i Radio Silesia. W 2019 roku rozpoczął również autorski projekt w TVP 1 ‒ „Klasztorne Smaki według Remigiusza Rączki”.